Sultans of Swing – Dire Straits (gitaarsolo 1) gitaarles. Met deze les kun je de eerste gitaarsolo van het nummer Sultans of Swing leren spelen, aanbod komen de fingerstyle aanslag, bends en vibrato van de gitarist Mark Knopfler.

Ik geef gitaarles aan leerlingen van alle leeftijden uit Leusden, Amersfoort en omstreken. Een proefles tegen de helft van de prijs kun je hier aanvragen!

“Sultans of Swing”

Het nummer werd als eerste opgenomen in de Pathway Studio’s. Nadat het liedje een paar keer op de radio te horen was, steeg de populariteit. Dire Straits kreeg een contract aangeboden van de Nederlandse platenmaatschappij Phonogram. Het nummer werd daarna opnieuw opgenomen en uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten.

Mark Knopfler speelde op een rode Stratocaster uit 1962, maar met andere gitaarelementen erin. Het nekelement was een Dimarzio Fs-1, het middelste element was een oud Fender element type “Fender vintage 57/62” en het brugelement was hetzelfde als het middelste element. De versterker die hij gebruikte was een zeer bekende versterker van Roland genaamd “Roland Jazz Chorus JC-120”, deze versterker was gek genoeg geen buizenversterker maar een simpele transistorversterker. Het is niet zeker op welk element hij speelde tijdens de opname. Er wordt van uitgegaan dat het lied is gespeeld op een tussenfase (het middelste en bridge-element tegelijk) maar daar zijn verschillende gedachten over. Mark Knopfler zei ook dat hij zich kon herinneren dat hij een effectpedaal gebruikte, genaamd een “Dan Armstrong Orange Squeezer”. Van de gitaar die werd gebruikt werd gezegd dat het helemaal geen Fender was, maar een Japanse namaak.

Dire Straits

Dire Straits (1977-1995) was een Britse rockband met als veruit bekendste lid zanger-gitarist-songwriter Mark Knopfler. De band is bekend geworden met nummers als Sultans of Swing, Private Investigations, Brothers in Arms en Money for Nothing.

De band had meteen grote successen met zijn debuutalbum Dire Straits en de single Sultans of Swing. In 1985 verscheen Brothers in Arms, een van de eerste volledig digitaal opgenomen platen. Het album is met 269 weken in de Nederlandse Album Top 100 het langst genoteerde album aller tijden, al zijn dit geen aaneengesloten weken.

Na 1995 heeft Dire Straits niets nieuws meer uitgegeven en nog eenmaal opgetreden.

Dire Straits en Mark Knopfler verkochten samen meer dan 120 miljoen albums en singles. In Nederland verkocht de band ruim 2,5 miljoen platen.

Bron: Wikipedia

Chat openen
Scan de code
Hoi! Leuk dat je geïnteresseerd bent in gitaarles. Kan ik je helpen?