Blues in A gitaarles. Met deze les kun je een eenvoudige bluesbegeleiding, een bluesriff in shuffle-ritme leren spelen.

Ik geef gitaarles aan leerlingen van alle leeftijden uit Leusden, Amersfoort en omstreken. Een proefles tegen de helft van de prijs kun je hier aanvragen!

Blues

Blues is een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven uit Afrika in het Zuiden van de Verenigde Staten – onder andere in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans) – maakten. De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen (gospels, negrospirituals), de worksongs en de field hollers. Een typische variant van de blues is de cajunmuziek. Muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor hen vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten. Omdat deze muziek een melancholische toon en inhoud had, werd ze ‘blues’ genoemd.

Het kenmerkende aan blues is dat het een vast schema volgt van 12 maten die per strofe worden herhaald (de zogenaamde twelve bar blues). Iedere strofe, d.i. een samengesteld geheel van versregels, omvat dan drie gezongen regels die elk weer gebonden zijn aan vier maten die begeleid worden door akkoorden. In de eerste versregel wordt een stelling geuit, of een situatie, gemoedstoestand beschreven. Deze regel wordt herhaald, al dan niet met kleine variaties, in de tweede versregel. De derde versregel, ten slotte, trekt een conclusie.

Bijna elk bluesnummer is herkenbaar aan dat akkoordenschema waaruit het is opgebouwd. Dit bluesschema bestaat veelal uit 12 vierkwartsmaten, waarvan de laatste maat/maten de zogenaamde ’turnaround’ vormt:

II of IVII
IVIVII
VIVIV of T.A.

Bron: Wikipedia

Chat openen
Scan de code
Hoi! Leuk dat je geïnteresseerd bent in gitaarles. Kan ik je helpen?